Mijn beste MKB TIP

Ben je MKB ondernemer en werk je lokaal of regionaal? De beste tip die ik je kan geven is dat je zo snel mogelijk lid wordt van een BNI Chapter bij jou in de buurt. Ik geloof in hun formule. Er wordt heel concreet gestuurd op omzet. Het is een businessclub PLUS. Gemiddeld halen deelnemende ondernemers ongeveer 30% van hun omzet uit aanbevelingen die ze van collega BNI leden krijgen. Dat is veel geld. Je moet er wel in passen en je moet er ook wat voor doen.

SM-BNI-Pluto-0318smartoffice-660b

BNI ontbijt

Iedere vrijdagochtend ben ik tussen 06:30 en 06:45 uur bij 0318 Smart Office in Veenendaal bij BNI Pluto. Daar ontmoet ik mede-ondernemers uit de Veenendaalse regio. We doen dit ca. 50x per jaar. Als je een keer niet kunt, ben je verplicht om een vervanger aan te wijzen die jouw honneurs waarneemt. Het is belangrijk dat je jouw aanbevelingen kunt doorgeven en je BNI-collega’s moeten hun aanbevelingen aan jou ook kwijt kunnen.
Na de koffie en alvast wat bijpraten pakken we ons ontbijt en start de bijeenkomst precies om 07:00 uur. De bezoekers en vervangers worden verwelkomd door de voorzitter die ook in het kort vertelt over het chapter. De leden die in het lopende half jaar een organisatorische functie bekleden worden voorgesteld en daarna komt er een kort trainings moment. Er zijn altijd kleine dingen die even opgefrist kunnen worden zodat we weer scherp zijn.
Wat volgt is de 60 seconden pitch. Een belangrijk rondje waarin alle aanwezigen (dus ook de bezoekers) in één minuut kunnen aangeven wat ze doen en met wie ze in contact willen komen. Zo leer je elkaars business kennen en na een paar maanden weet je precies wat iedereen doet en kun je hun punchline gebruiken. Je kunt iedereen eenvoudiger aanbevelen.
In de 10 minuten presentatie van die week krijgt een van de leden de kans om zijn producten/diensten in meer detail te presenteren. Dat maakt het wat concreter. We vervolgen met het feestje van de week: de aanbevelingen. Hier worden de aanbevelingen aan elkaar uitgewisseld en genoteerd. Doelstelling is dat je probeert om minimaal 1 aanbeveling per week te hebben voor een collega ondernemer. Je moet daar ook echt je best voor doen. Het komt echt niet vanzelf.
We sluiten meestal tegen 08:30 uur af en netwerken dan nog een half uurtje. De bezoekers krijgen nog een korte briefing over de werkwijze van BNI en hoe ze lid kunnen worden. Daarna komen ze bij de rest om ook te netwerken. Om 09:00 uur gaat iedereen weer aan het werk.

Voordelen van de BNI formule

Er zijn veel voordelen om je aan te sluiten bij BNI. Ik noem er een paar:

 • Concrete omzet (want daar gaat het uiteindelijk om!). Wij hebben elkaar in 2014 voor 4 miljoen euro (!) aan business gegeven. Dat meten we natuurlijk ook.
 • Je hebt ineens een heel team accountmanagers (met ieder een eigen netwerk) die jouw producten of diensten kunnen aanbevelen. Ze moeten dan wel weten hoe en wat.
 • Je gaat hogere kwaliteit leveren want je doet wat extra’s voor klanten die je via een aanbeveling hebt gekregen. Je wilt de aanbrenger “bewijzen” dat hij jou terrecht heeft aanbevolen. Doe je dat niet dan kost dat je imago en zal BNI niet in jouw voordeel werken.
 • Na verloop van tijd ontstaat er een vriendschapsband met diverse leden. Je ziet elkaar tenslotte wekelijks en samen weet je wat het is om te ondernemen.
 • Je leert om goed te pitchen over je bedrijf. Dat komt overal van pas.
 • Je leert ook om je bedrijf in 10 minuten goed te presenteren. Ook dat komt overal van pas.
 • Spreken in het openbaar leer je er ook. Dat is niet iedereen zomaar gegeven. De wekelijkse pitch helpt daarbij.
 • Je krijgt korte lijntjes met lokale ondernemers die veelgevraagde diensten leveren (kantoorartikelen, accountant, ICT etc.).
 • BNI verzorgt allerlei zinvolle eigen trainingen die vrijwel gratis zijn.
 • Je leert echt netwerken (ook handig als je ook bij andere netwerken bent aangesloten). Dit levert ook daar meer concrete kansen.
 • Je krijgt een wekelijks trainingsmoment.
 • Iedere beroepsgroep is slechts éénmaal vertegenwoordigd binnen een chapter. Zo weet je wie je kunt aanbevelen en is er geen sprake van concurrentie.

Investering

Voor niets gaat de zon op. Je zult echt iedere week aanwezig moeten zijn en het is niet gratis. Je betaalt de BNI organisatie en het wekelijkse ontbijt. Er zijn ook andere manieren om marketing te bedrijven. Maar dit komt héél dicht bij een Salesteam en dat is wat je wilt. Dan is een wekelijkse meeting met je accountmanagers onbetwist belangrijk. Ondernemers die dat niet begrijpen moeten terug naar de schoolbanken. We hebben allemaal te weinig tijd. Daarom is het zo fijn dat we precies om 07:00 uur starten.

Wil je mijn gast zijn?

Wil je een keer komen kijken bij BNI Pluto in Veenendaal? Neem dan contact met me op en we regelen het. Je leert er meer dan je denkt. En je zult niet de eerste zijn die met een of meerdere aanbevelingen naar huis gaat.

Zoekvraag

We zoeken op dit moment nog leden die een van de volgende beroepscategorie kunnen invullen bij BNI Pluto voor de regio Veenendaal:
Notaris, Advocaat, Hovenier, Bloemist, Restaurant, Tekstschrijver, Loodgieter, Relatiegeschenken, Kantoorartikelen, Elektriciën, Architect, Tweewielers, Verkoopcoach, Verhuisbedrijf, Sportactiviteiten, Schoonmaakdiensten, Wijn/Drankenhandel, Fysiotherapeut
Hou er rekening mee dat wie het eerst komt het eerst maalt, maar natuurlijk moet je wel top kwaliteit leveren!
En hoe meer zielen, hoe meer aanbevelingen dus hoe meer omzet.

Een paar BNI collega’s

Klik op hun naam om naar het interview te gaan dat ze hebben gehad bij BusinessClubRadio.

Andere leden van BNI Pluto zullen ook worden uitgenodigd bij BusinessClubRadio om te vertellen over hun passie. Het is interessante radio waarin je kunt horen hoe andere ondernemers denken en wat hun visie is.

Jules Baartmans
BNI Regio directeur
Regio Utrecht
Koen Jansen
Koen Makelaar
Nu Voorzitter
Ingrid Ruiter
Being You
Nu Lidmaatschapscoördinator
Martin van Engelenburg
Concept & Me
Peter Schoeber
Drukkerij Cunera
Marcel van Boheemen
Xantion ICT
Carina Koerting-Hooijer
At Heart Production
Willem de Frel
Novisites
Vera Hogewoning
FreeVoice Telecom
Robert Zwart
Beeldkracht
Hans van der Klok
Hans van der Klok Productions
Dick van der Maes
De Maes Catering Services
Patrick Eichelsheim
Simpra Personeelsadvies
Jef van Beckhoven
BLCC Loopbaanbegeleiding

BNI Pluto: Geven Loont