Ist en SOLL

Posted by | oktober 08, 2014 | Bedrijf algemeen, Kwaliteit, Methode | No Comments

Ist en Soll

De Ist en Soll methode is in wezen heel eenvoudig. Je bepaalt waar je nu bent (de huidige situatie) en beschrijft waar je wil uitkomen (de gewenste situatie). Het is duidelijk dat je daarna een route moet bepalen hoe je van Ist naar Soll komt. Je beschrijft dus wat je aan activiteiten moet ondernemen om je doel te bereiken.

Voorbeeld:

Sales

Voor de meeste ondernemers is duidelijk wat ze willen bereiken. Meestal gaat dat over het succesvol leveren van goederen en/of diensten aan klanten met voldoende rendement. Dat gaat niet zomaar. Neem het lastige Salestraject als voorbeeld. Er zijn allerlei specialisten die je kunnen helpen in het opzetten en uitvoeren van een goed salesplan. En natuurlijk moet je ook de juiste mindset hebben om je boodschap helder en op het juiste moment over te brengen. Maar Sales is een breed aandachtsgebied en er zijn allerlei onderdelen. Wij hebben daarom de belangrijkste stappen die je zou moeten zetten in kaart gebracht om tot een geweldig goede salesmachine te komen. En vervolgens hebben we het in de QAtool engine geprogrammeerd zodat iedereen de bewezen succesvolle methode kan toepassen. Per activiteit binnen een onderdeel, kun je makkelijk bepalen of en hoe je het op dit moment doet (Ist). Vervolgens kan vrijwel iedereen zich ook een beeld vormen van hoe is dit ingevuld wilt hebben (Soll). Het is zo makkelijk. Als je maar het juiste lijstje kan gebruiken en een makkelijk tool dat ook nog eens een goede rapportage verzorgd.

Kwaliteit

QAtool levert naast het bepalen van het verschil tussen Ist en Soll ook nog eens de mogelijkheid om te bepalen hoe belangrijk dat je de betreffende activiteit op dit moment vindt. Iets kan belangrijk zijn voor jezelf, of nuttig of essentieel voor het bedrijf. Dat geeft toch een bepaald gewicht aan de activiteit. Je bent daardoor eerder geneigd om aan het bedrijfsbelang te denken. En dat is natuurlijk het hoogst bereikbare. Kwaliteit is ook subjectief. En zelfs daar houdt QAtool rekening mee.

Kies zelf wat je nu belangrijk vindt en overbrug de ruimte tussen Ist en Soll.

Het is makkelijker dan je denkt.

 

 

Leave a Reply